Kerstgroet 2020

Outside kunstenaar met een beperking Mark Veen (1966), heeft in 2019 dit acrylverf schilderij gemaakt naar aanleiding van een Russisch altaartstuk.

"Het schilderij dat ik heb nageschilderd komt meer uit Rusland vandaan. Ik vond het erg mooi en toen heb ik het ook zo geschilderd op mijn eigen manier. Het is geschilderd op hout met olieverf. Ik heb met acryl geschilderd. Het komt uit een kerk. Ik weet niet welke want Russisch is erg moeilijk. Het zijn drie vrouwen en twee mannen. De mannen zijn wel apostelen, de vrouwen weet ik niet allemaal. Jezus is bij zijn moeder op haar arm. Iedereen is blij omdat hij net geboren is. Het is een soort kerststuk, het is oud ongeveer uit 1300. Als ik opnieuw kijk in het boek staat er bij het Russisch Italië, het zou dus ook uit Italië kunnen komen, maar het mijne is uit Nederland."

Outsider Art brengt fantasierijke outsiders, hun werk en hun blik tot leven met het daarvoor meest geëigende middel: de verbeelding. Zo wordt inzichtelijk dat het maken van kunst hun de kans biedt om niet alleen de wereld op hén te laten inwerken, hen te laten overweldigen, maar ook zélf iets overweldigends terug te doen. Want de soms stormachtige geesten waar Outsider Art een eigenzinnig en op momenten verrassend geestig portret van maakt, laten het zeker ook waaien in onze eigen gedachten wereld.

Mark Veen werkt bij Frontaalkunst. Een kleinschalige, zelfstandige en maatschappelijk betrokken organisatie, gevestigd in Baarn. In de ateliers wordt aan mensen met een beperking een zinvolle dagbesteding geboden. Zij krijgen de gelegenheid om zich door middel van kunstzinnige vorming te ontwikkelen. De activiteiten worden aangeboden met extra aandacht voor sfeer en geborgenheid.

Kerst groet en wens

Ooit nagedacht over dit

atomen zijn klein
co2 is klein
een baby is klein

een president is groot
een oorlog is groot
een pandemie is groot

maar wat een wonder

het grote verdwijnt
het kleine blijft 

zo is het altijd geweest en
zo zal het altijd wel blijven 

elk jaar weer, als de nachten groot
het donker groter
de kou het grootst is

lachen we boven een wieg
het donker en de kou
de nacht in 

de baby lacht terug
hoe klein hoe groot

Wij wensen u, uw collega’s, en allen die u lief zijn, een hoopvolle kerst en een gezond nieuwjaar!


Jeroen, Eldert, Sylvia, Carlo, Alice, Berry, Sandra, Sander,

Henriëtte, Jeroen, Ria, Wim, Kirsten, Gert-Jan, Meta, Nando en Jos.