“We konden allerlei maaltijdwagens uitproberen”

Het Baken Hattem.Molen

Paul Last is coördinator voeding bij Zorgverlening Het Baken, met diverse locaties voor kleinschalig wonen in Noord-Gelderland.

‘Eten en drinken is erg belangrijk voor onze bewoners. Er zijn hier maar liefst driehonderd bewoners die elke dag de keuze hebben uit twee menu’s. Ze krijgen dat allemaal vers bereid vanuit twee keukens, waar het eten per huiskamer en per tafel apart in dekschalen wordt opgediend en uitgeserveerd. 

Omdat ons oude maaltijdtransportssysteem daarvoor niet meer toereikend was, zijn we bij AKB langs gegaan. De vraag: lever ons een systeem waarmee het eten voor bewoners zowel warm als gekoeld -beide volgens HACCP-regelgeving- op onze zorglocaties wordt afgeleverd. AKB is voor ons de logische partner: ze leveren hier al bijna twintig jaar het servies, bestek en het kleinkeukenmateriaal. Bij hen konden we dus ook ons wensenlijstje neerleggen. 

AKB heeft ons drie geschikte maaltijdwagens aangeboden om een week lang uit te proberen. Zo konden we kijken wat het best beviel, zowel op de woongroepen als in de keuken én de afwaskeuken. Ook konden we een geschikt systeemservies uitproberen: dekschalen bijvoorbeeld, en speciale deksels om het eten op de borden onder warm te houden.

AKB heeft ons goed geadviseerd en maatwerk geleverd - want elke keuken werkt nu eenmaal anders. Zo heeft bijvoorbeeld niet elke locatie onbeperkte opslagruimte. AKB heeft heel nauwlettend meegekeken in onze keukens, afwaskeukens en huiskamers. En door de diverse opties uit te proberen die zij ons boden zijn we uiteindelijk tot deze oplossing gekomen. 

Het systeem werkt heel goed: de maaltijdwagens worden voorverwarmd, in de keuken gevuld (zie foto’s) en tot 80 graden doorverwarmd. Daarna rijdt onze bezorger of bezorgster de diverse locatie langs, en brengt het eten op de juiste afdeling (zie foto’s). Daar hoeft de kar alleen maar in het stopcontact te worden geplugd om warm te blijven. Het personeel kan dan warm en vers eten uitserveren op de tijd die zij zelf willen. Ideaal voor de mensen die kleinschalig wonen, en ideaal voor ons.’

Het Baken Hattem Het Baken Hattem Het Baken Hattem

« Terug