We gaan voor Pampus

IMG_5624

Jaarlijks uitje van de Oranje Nassauschool uit Muiderberg mede mogelijk gemaakt door AKB.nl

Groep 8 van de Oranje Nassauschool uit Muiderberg heeft als afsluiting van de basisschooltijd een leuk uitstapje gemaakt naar het eiland Pampus. Met dit uitje wordt deze leeftijdscategorie bewuster gemaakt van cultureel erfgoed in hun omgeving. Dit jaarlijks uitstapje wordt mede mogelijk gemaakt door AKB.nl.

AKB.nl is lid van de businessclub Centurio Forteiland Pampus. Deze club bestaat uit liefhebbers van cultureel erfgoed en draagt bij aan een gezonde toekomst van het Rijksmonument en UNESCO Werelderfgoed Forteiland Pampus. Doelen van deze club is o.a. ondersteuning bieden in de ontwikkeling om het eiland klimaat neutraal te maken.

Geschiedenis van dit Forteiland Pampus dateert vanaf 1887. Het werd gebouwd om Amsterdam te beschermen, een aanval vanaf het IJ af te weren. Echter is het nooit voor enige oorlogshandeling gebruikt. In de Eerste Wereldoorlog werd het fort bemand, maar Nederland was neutraal en de soldaten verveelden zich. Na de oorlog woonde er een fortwachter op het eiland waarna het in 1933 werd gesloten. Tijdens de Hongerwinter (1944-1945) vroor het zo hard, dat het eiland over het ijs bereikbaar was. De Amsterdammers en Muidenaren haalde de laatste restjes hout uit het geplunderde en verlaten fort om de kachels warm te stoken in deze kou. Hierdoor bleef er niets van het fort over. In 1962 werd het eiland een tijdje bezet door studenten, de vele slogans en muurschilderingen herinneren aan deze tijd.

 

Eind jaren ’80 werd stichting Forteiland Pampus opgericht om het eiland weer een bestemming te geven. Dankzij jarenlange inzet van vrijwilligers is Pampus uitgegroeid tot een echte toeristische attractie. Het is te bezoeken zowel met de veerboot als ook met eigen boot. Tevens worden er nu diverse evenementen georganiseerd, zowel zakelijke events als feesten en partijen. Maar wordt ook gebruikt voor educatie en schoolreisjes. Voor meer informatie www.pampus.nl

« Terug