“Eten wordt weer een genietmoment”

Interzorg, Assen LR

Roelof Bos en Jaap Wolf, facilitair verantwoordelijken van Interzorg in Assen proberen van eten in hun zorginstelling weer een feestje te maken. Samen met AKB richtten ze onder meer een koffiecorner helemaal opnieuw in.

“Wij gingen bij Interzorg op zoek naar een alternatief voor de bestaande dieetlijn –voornamelijk kant en klare drinkvoeding. We ontwikkelden een eigen ‘natuurlijke’ dieetlijn. En dit is gelukt! De eigen bereide hapjes vinden namelijk gretig aftrek onder de cliënten en dragen hiermee ook nog eens bij aan hun gezondheid. Bijkomend voordeel is dat deze eigen dieetlijn ook nog eens geld bespaart.

Binnen Interzorg hebben wij het idee van voeding opnieuw doordacht. We wilden graag echt innovatief zijn, om zo structureel betere zorg te bieden. Zo hebben we diep nagedacht over het begrip ‘bijgerechten’. Oftewel: wat krijgen onze bewoners tussen de maaltijden door te eten? Voorheen waren deze tussendoortjes vooral ‘functioneel’. Deze kant en klaar drankjes vielen bij de bewoners zeer slecht in de smaak en werden meer genuttigd uit noodzaak dan om de smaak. Behalve dat deze drankjes hierdoor niet bijdragen aan datgene wat ze moeten doen, vallen zo ook niet onder ons motto dat ‘eten een genietmoment moet zijn’.

Daarom hebben wij het ook van een hele nieuwe kant benaderd. Maak van de bijgerechten een genietmoment, een feestje. Dus hebben we, in samenspraak met onze eigen diëtisten en artsen, allerlei hapjes ontwikkeld. Hapjes die niet alleen erg voedzaam zijn, maar er ook uitzien zoals ze heten en vooral zeer smakelijk zijn. Dus boordevol natuurlijke en verantwoorde voedingsstoffen die onze cliënten zo hard nodig hebben.  Iedere dag kunnen de bewoners kiezen uit een menu van exquise tussendoortjes, zoals: een makreelkoekje, een quiche, een kipgehaktballetje in Madrassasaus, een bananencrêpe, een smoothie of een gevuld ei. Kortom hapjes die van het eten weer een feestje maken.

De hapjes worden gemaakt in de eigen keuken van Interzorg Anholt in Assen en worden hierna verdeeld over de negen locaties in Noord- en Midden-Drenthe. Bij deze aanpak zoeken we ook de juiste partners: bedrijven die achter onze doelstelling staan en mee willen denken. Die vonden we in AKB, een bedrijf met hart voor ons als klant, maar ook voor onze bewoners.

Bij onze locatie Nieuw Graswijk, waar we een nieuw restaurant hebben neergezet, hebben zij bijvoorbeeld meegedacht over de serviezen van de koffiecorner. Ze kwamen uiteindelijk met het servies Fel & Fris, van Seltmann. Dat is behalve duurzaam, ook heel kleurig. Iets wat prima past in ons nieuwe restaurant en de mensen die er wonen en werken. AKB begreep dit goed en dacht mee in de innovaties die wij doorvoerden, bijvoorbeeld over het feit dat onze bewoners centraal staan: niet zij zijn bij ons te gast, maar andersom. Hier hoort dus ook mooi bestek en servies bij. Zo eten tegenwoordig bijvoorbeeld de woongroepen van onze locatie De Wijde Blik met stijlvol servies van Noble.

Het is mooi om te merken dat ook de zorgbranche onze inspanningen waardeert: Vorig jaar heeft Interzorg de Veiligvoedsel-award binnengehaald. Daar zijn we erg blij mee. Met AKB als partner gaan de we komende jaren nog heel veel mooie dingen voor mensen doen. Want uiteindelijk gaat het om hen.”

Interzorg Assen

« Terug